Zin en onzin van zonnebrandcrème

Al jaren worden we gewaarschuwd: smeer je goed in en bescherm je tegen de zon! Zon veroorzaakt huidkanker! En nu zijn er ineens andere geluiden…..


Uit recent onderzoek is gebleken dat constant smeren de opname van vitamine D in de weg staat. Vitamine D hebben wij broodnodig en kunnen we vrijwel alleen via zonlicht opnemen. Onze huid neemt zonlicht op en zo wordt vitamine D aangemaakt. Een tekort kan vervelende klachten opleveren, van spierpijn en lusteloosheid tot angstaanvallen en depressie. Niet onbelangrijk dus om in de zomer een goede voorraad op te slaan.

Moet je dan niet smeren? Absoluut wel! Feit blijft nog steeds dat een verbrande huid door de zon de kans op huidkanker enorm doet toenemen. We moeten het onderzoek dan ook niet letterlijk nemen. Tijdens het onderzoek zijn mensen zo ingesmeerd dat ze bedekt werden met een dikke laag crème en geen enkele centimeter huid werd overgeslagen. Zo komt er natuurlijk niks doorheen en klopt het inderdaad dat er geen vitamine D aangemaakt kan worden. Doorgaans zijn wij mensen niet zo secuur en elke onbedekte centimeter huid kan zowel vitamine D opnemen, als verbranden. (Het is dus belangrijk om geen grote stukken huid over te slaan om verbranding te voorkomen.) Daarnaast smeren de meeste mensen een dunne laag crème, waardoor een factor 30 al snel een factor 15 kan worden. Nu hoef je niet lagen over elkaar aan te brengen, maar dien je wel je huid in de gaten te houden om verbranding tegen te gaan. Als je huid rood kleurt, ben je eigenlijk al te laat. De verbranding heeft al uren geleden plaatsgevonden. Smeer je dus op tijd in en herhaal dit regelmatig.

Maar hoe zit het dan met de vitamine D? Tien minuutjes onbeschermd in zonlicht is al voldoende om een voorraad op te slaan. Je hoeft dan niet eens in de felle zon te bakken, ook op een bewolkte dag neem je voldoende op. Wist je dat je zelfs vitamine D opneemt via je ogen? Niet in de hoeveelheid als via de huid, maar ook in de winter kun je dus vitamine D opnemen terwijl je huid lekker ingepakt onder vele lagen zit. Laat je zonnebril dan wel thuis.

Conclusie: bij normaal gebruik van zonnebrandcrème ben je beschermd tegen verbranding (tot zekere hoogte) en neem je voldoende vitamine D op. Het is overigens niet aan te raden om volop (onbeschermd) in de zon te gaan liggen als je een vitamine D tekort hebt. Dit kan namelijk ook andere oorzaken hebben, zoals leeftijd, huidtype of genetische aanleg.

Waar moet ik op letten hij het kiezen van de juiste crème?

  • De crème dient bescherming te bieden tegen zowel UVA- als UVB-stralen. UVB veroorzaakt verbranding door de zon en UVA veroorzaakt huidveroudering.
  • De juiste factor. In principe geldt, hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. Vanaf factor 30 zou je al voor 97% beschermd zijn tegen de zon. Factor 50 verschilt dus niet zo heel veel van factor 30, omdat ook factor 50 niet 100% beschermt. Welke factor je ook smeert, smeer regelmatig om de beste bescherming te hebben wanneer je langere tijd in de zon bent.
  • Ingrediënten. Veel crèmes bevatten ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parfum, alcohol en oxybenzone. Oxybenzone wordt vaak toegevoegd aan zonnebrandcrèmes en is een chemische bescherming. We nemen dit chemische ingrediënt snel op, wat onze hormoonhuishouding kan verstoren en zelfs kan leiden tot celbeschadiging. Kies dus voor zo natuurlijk mogelijke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld de ingrediënten in de aloe sunscreen spray of crème.
  • Misschien overbodig, maar olie is om te bakken. Daarom gebruiken we het tijdens het koken. Olie om te bakken in de zon is een recept voor huidkanker en/of huidveroudering. Liever niet gebruiken om van de zon te genieten. Het versnelt misschien het bruiningsproces, maar ook het proces richting huidkanker en/of huidveroudering.

Voor meer informatie over de zomerhuid, lees dan ook mijn eerdere blog: de zomerhuid.

Wil je kans maken op een aloe sunscreen of een aloe sunscreen spray?

Meld je dan voor 1 juli aan voor de besloten groep op Facebook: ‘Aloe Lovers of BNM’.
Aanmelden kan door simpelweg een lidmaatschapsverzoek te sturen op Facebook of door een email te sturen naar info@praktijkbrandnewme.nl.
De groep is door mij in het leven geroepen om voor de echte fans van de Forever Living producten een platform te hebben waar de laatste  nieuwtjes en ervaringen worden gedeeld, vragen kunnen worden gesteld en waar regelmatig een product in het zonnetje gezet wordt. De winnaars worden verloot onder de deelnemers. Je moet wel een Facebook account hebben om mee te kunnen doen aan deze actie.