Hou je hoofd koel

Wie droomde er nu niet van een tropische zomer in eigen land? Nu is het zover en ‘genieten’ we al wekenlang van tropische temperaturen. Ik schrijf ‘genieten’ omdat dit voor lang niet iedereen genieten is. Vooral ouderen, zieken en de allerkleinsten zijn erg kwetsbaar met dit weer. Ik kan het weten, want ook mijn pasgeboren zoon heeft last van de warmte. Hij krijgt een totaal verkeerd beeld van Nederland met dit weer! Gelukkig is hij er niet ziek van, maar het blijft uiteraard belangrijk om hem zo koel mogelijk te houden. En om hem koel te houden moeten wij als ouders het hoofd koel proberen te houden en ons huis natuurlijk ook.

Wanneer de temperaturen oplopen en aanhouden, wordt het moeilijker om je hoofd koel te houden. Mensen zijn sneller geïrriteerd en maken sneller ruzie. De hitte heeft zowel lichamelijk, als geestelijk effect op ons. Aan de ene kant hebben mensen nu sneller last van duizeligheid, hoofdpijn en zelfs uitdroging en misselijkheid, en aan de andere kant zijn vermoeidheid en concentratieproblemen veel gehoorde klachten. Vooral door die vermoeidheid raken mensen geïrriteerd. Als we dan ook nog nergens kunnen afkoelen om even weer tot onszelf te kunnen komen, gaan we steeds slechter in ons vel zitten. Dat reageren we dan vaak weer af op onze naasten. Een goede nachtrust is dus essentieel tijdens een hittegolf. Alleen is het moeilijk inslapen in de hitte als je de slaapkamer niet krijgt afgekoeld. En val je eindelijk bijna in slaap, zoemt er een mug om je hoofd!

Dus wat kun je doen om ze koel mogelijk te blijven? Hieronder enkele tips:

  • Hou je huis koel: Hou ramen en deuren gesloten en gordijnen dicht. Uiteraard zou je ook een airco kunnen aanschaffen als je denkt dat dat de investering waard is. Wellicht beleven we meer tropische zomers nu de aarde aan het opwarmen is. Je kunt ook een low-budget airco maken door een ventilator aan te schaffen en daarvoor twee flessen met bevroren water te zetten. Zorg er bij voorkeur voor dat de airco of ventilator niet direct op je gericht staan om verkoudheid of een stijve nek te voorkomen.
    Je kunt de ventilator ook gebruiken om de warmte uit je kamer te trekken. Dit doe je door een raam open te zetten en de ventilator in de hoogste stand in de deuropening te zetten met de blaaskant richting de gang. Hierdoor trekt de warme lucht uit de kamer.
    Het beste helpen rolluiken of andere raambekleding die van buitenaf bevestigd wordt. Heb je enkel gordijnen, dan zal je huis opwarmen zodra de zon op je raam komt te staan.
    Probeer ook elektrische apparaten en licht zoveel mogelijk uit te schakelen, denk bijvoorbeeld aan de droger en afwasmachine die beide veel warmte afgeven, maar ook de televisie. Deze zorgen voor warmte en sommige apparaten trekken tevens muggen aan!
    Als de zon onder is kun je alles tegen elkaar open zetten om alles goed door te laten luchten. Hopelijk staat er dan wat wind.
  • Hou je hoofd koel: Drink overdag voldoende om uitdroging te voorkomen. Drink dan voornamelijk water (zie blog waarom water). Alcohol en frisdranken trekken vaak juist vocht uit je lichaam. Zorg ook s’nachts dat je een flesje water bij de hand hebt om te drinken. Zeker op een warme slaapkamer verlies je in je slaap veel vocht en dat kun je dan lekker bijtanken als je even wakker bent.
    Eet daarnaast waterrijke voeding, zoals fruit en groente. Bewaar fruit koel in deze hitte, want het bederft snel en trekt fruitvliegjes aan.
    Als je overdag naar buiten moet, bescherm je huid dan goed. Verbranding zorgt ervoor dat je nog meer warmte vasthoudt en is bovendien zeer slecht voor je huid en gezondheid (zie blog zin en onzin van zonnebrandcrème).En uiteraard kun je af koelen door het water op te zoeken. Neem een koel voetenbadje of ga lekker zwemmen. Een plantenspray met water is ook lekker om je lichaam af te laten koelen.
  • Hou je bed koel: Vervang je lakens regelmatig als je graag eronder slaapt. Uiteraard is het nog koeler om zonder lakens te slapen. En een dekbed is helemaal af te raden met deze temperaturen.
    Voor het slapen gaan een koele douche nemen helpt je lichaam af te koelen. Bij voorkeur niet ijskoud douchen, maar lauw water gebruiken. Met een te koude douche zal je lichaam harder werken om het weer warm te krijgen, met als resultaat dat je het alsnog warm hebt.
    Een andere tip die ik ergens gelezen heb is om een paar natte sokken aan te trekken als je naar bed gaat. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar de uitleg klinkt logisch. De natte sokken zorgen voor koele voeten, waardoor je hele bloedsomloop gekoeld wordt. Ik merk zelf dat een koud voetenbadje met warm weer mij altijd verlichting geeft, dus ik kan me wel vinden in deze tip.

Heb je toch niet genoeg rust kunnen nemen ondanks deze maatregelen? Misschien last van de muggen? Dan helpen deze tips misschien:

  • Onder een klamboe slapen (tegen de muggen)
  • Ramen afsluiten met horren/hor gordijnen
  • Muggen afschrik middelen gebruiken, zoals deet
  • Overdag een siësta houden om bij te slapen

Ondanks dat je voldoende maatregelen dacht getroffen te hebben, kan het voorkomen dat je toch verbrand bent of andere huidklachten, zoals warmtebultjes hebt. Aloe Vera Gelly verkoelt je huid en helpt de klachten te verminderen. Ook fijn om je mee in te smeren als je in de zon bent geweest en zo je huid extra verzorging te geven. Helpt tevens op insectenbeten, dus ook op muggenbeten.

 

Tenslotte wil ik jullie waarschuwen voor een zonnesteek of hitteberoerte. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van een onbehandelde zonnesteek en kan zeer gevaarlijk zijn. Vooral de kwetsbare groep loopt dit eerder op dan je verwacht. Hiervoor hoeft niet eens de zon zo fel te schijnen, want ook op een bewolkte warme dag kun je dit oplopen.
Kijk voor de symptomen en behandeling op de volgende site voor meer informatie: wat te doen bij zonnesteek