Een nieuwe start

De jaarwisseling is een periode van loslaten, verwerken en het opstellen van nieuwe doelen voor het nieuwe jaar. Veel mensen nemen op dit moment de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar, om afscheid te nemen van datgene wat hun leven niet meer verrijkt (voor zover mogelijk) en het maken van de goede voornemens om het nieuwe jaar een nóg beter jaar te maken. Ik zie het als een cyclus. Net als elke maand de maan vernieuwd en dit bij veel mensen een bepaalde energie naar boven brengt, sluit de jaarwisseling een langere periode af om een nieuwe te beginnen. We bereiden ons voor op een nieuwe, frisse start.

De mensen die mij al een tijdje volgen weten dat 2017 niet goed van start is gegaan voor ons. Een miskraam, gevolgd door een mislukte curettage, zorgde voor zowel lichamelijk als geestelijk een lang herstel.  Dit jaar ziet er gelukkig een stuk rooskleuriger voor ons uit! Na een lange periode van het terug vinden van mezelf (en daardoor niet opnieuw zwanger kunnen raken), het afscheid nemen van mijn kantoorbaan, dat me geen goede energie meer gaf, kwam ik eind van de zomer op een punt dat ik weer oprecht gelukkig kon zijn. Dat geluk bracht een nieuw wonder met zich mee, want in 2018 mogen wij een kindje verwelkomen!! Tranen van geluk bij de ontdekking en de nodige portie angst in de maanden die volgden, bang voor een nieuwe miskraam. De eerste hobbel hebben we overwonnen en langzaam begint het vertrouwen te groeien. De nieuwe start die wij in 2018 gaan maken, zal er heel anders uit gaan zien dan vorig jaar. Net zoals mijn nieuwe doelen voor komend jaar. Maar hoe maak je een nieuwe start?

Een nieuwe start hoeft niet alleen betrekking te hebben op je privéleven, ook professioneel gezien kun je ervoor kiezen verder te groeien of afscheid te nemen. Wat werkt wel en wat werkt niet meer voor jou? Een nieuwe start heeft te maken met het loslaten van de dingen die je niet meer mee wilt nemen naar het volgende jaar, het verwerken hiervan en het opstellen van je doelen (goede voornemens). Schoon schip maken en met nieuwe energie 2018 in!

Hieronder tips die je kunnen helpen met het maken van een nieuwe start:

 • Om te beginnen bij nieuwjaarsnacht… Steek vuurwerk af (of kijk er op veilige afstand naar). Volgens de Chinese tradities verdrijft het lawaai dat vuurwerk maakt boze geesten. Daarom dat de 1000klapper daar zo populair is. Of laat een wensbalon op. Hiermee kun je een wens doen, op jouw manier een bedankje de wereld in brengen of iets loslaten wat je niet mee wilt nemen in het nieuwe jaar. Stuur, wat het ook is, in gedachten de lucht in en laat het universum, de engelen, de Goden, hoe je het ook wilt noemen, ermee aan de slag gaan.
 • Kun je hierin niet alles kwijt? Maak op 1 januari een lijst met alles waarvan je afscheid wil nemen of een plekje wilt geven zodat het geen ballast meer is het komende jaar. Verbrand deze lijst daarna symbolisch.
 • Als het je helpt kun je ook je dankbaarheid, zorgen, of datgene wat je los wilt laten, in gedachten ‘wegsturen’. Bijvoorbeeld door te mediteren, wierook af te steken of een kaarsje aan te steken. Kies wat bij jou past, maar probeer de gedachten ook echt af te sluiten zodat je er daarna niet meer over hoeft te piekeren.
 • Ben je meer praktisch ingesteld? Begin dan in je huis met het weggooien of weggeven van alles wat je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Een opgeruimde omgeving zorgt ook voor een opgeruimde geest. Daarnaast kun je een lijst maken met alles wat je het afgelopen jaar meer energie gekost heeft dan opgeleverd en vandaaruit schoon schip maken in je leven. Dit kunnen relaties zijn die niet meer werken, verandering van bepaalde gewoontes, veranderingen in carrière, enzovoort.
 • Koester de dingen die positief zijn in je leven. Zoals ik al in enkele tips zei, is het ook belangrijk om je dankbaarheid te tonen voor alles wat wel voor je werkt in het leven. Tel je zegeningen en voel je dankbaar. Op deze manier zul je jezelf ook gekoesterd voelen en positiever naar het leven kunnen kijken.

Nu je je leven hebt opgeruimd, is er plaats voor de doelen die je hebt voor komend jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je je doelen niet uit het oog verliest? Bekijk onderstaande tips:

 • Maak een lijst van je doelen en maak er een plan mee voor het komende jaar. Per week/maand/kwartaal probeer je bepaalde doelen te halen. Laat je niet uit het veld slaan als door omstandigheden bepaalde doelen niet behaald kunnen worden. Je kunt altijd je plan aanpassen zodat het wel voor je werkt. Hiervoor hoef je je doelen niet uit het oog te verliezen.
 • Voor de creatievelingen onder ons: Maak een droombord. Dit kan bijvoorbeeld een groot vel papier zijn die je vol plakt met plaatjes die symboliseren wat jij komend jaar wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld verhuizen? Zoek een plaatje van een huis dat bij je past en plak deze erbij. Gezonder leven? Plaatjes met gezond eten of gezondere gewoonten erbij bijvoorbeeld.
 • Liever niet alleen? Maak een afspraak met een goede vriend(in) en probeer samen aan jullie doelen te werken. Zo kunnen jullie elkaar gedurende het jaar motiveren en steunen.
 • Vraag hulp! Je kunt niet alles alleen en dat hoeft gelukkig ook niet. Mensen zijn stiekem nog steeds kuddedieren en het zit (over het algemeen) in ons om de ander te willen helpen. Dus kom je er niet uit of is een klus te zwaar voor jou alleen? Vraag hulp!
 • Wanneer je geen vooruitgang boekt, vraag je af waardoor dat komt. Vaak hebben we een onbewuste weerstand, meestal voortgekomen uit angst, om niet door te zetten. Probeer je hierover heen te zetten door te relativeren en door de uitkomst te visualiseren als je over deze weerstand heen bent. Ook hier mag je gerust een goede vriend(in) of familie om raad vragen. Zij kunnen op een afstand de situatie bekijken en je zo vaak een gezond en verhelderend advies geven.
 • En ook deze lijst sluit ik af met focus op het positieve. Dit werkt niet alleen motiverend, maar zal je vertrouwen geven in ook andere delen van je leven.

Wanneer je hulp nodig hebt op het gebied van gezondheid, beweging en bewustwording staat Brand New Me uiteraard voor je klaar. Neem alvast een kijkje op mijn website voor de verschillende manieren waarop ik je van dienst kan zijn. In januari 2018 zijn mijn consulten bovendien met 50% korting. Maak dus snel een afspraak en tot ziens in het nieuwe jaar!