PrioriTIJD

‘Ik heb geen tijd’ is misschien wel het meest gehoorde excuus dat we gebruiken. Het klopt natuurlijk dat we niet overal tijd voor hebben en dat is meteen de clue van dit verhaal. Juist omdat we niet overal tijd voor hebben, gaan we prioriteiten stellen. En vaak vallen de vervelende klusjes buiten onze prioriteit. Dit kan variëren van de auto wassen tot beginnen met sporten.  Dus als je heeeeel eerlijk tegenover jezelf bent: heb je geen tijd, of is het geen prioriteit?

Het is niet altijd even makkelijk om je prioriteiten op een rijtje te zetten. Soms heb je er gewoonweg teveel op een dag, maar zelfs dan maak je een rangorde van belangrijk naar minder belangrijk. (Of van zin in naar totaal geen zin in ;)). Ik denk dat het hierin vooral belangrijk is om niet te veel in dezelfde sleur te blijven hangen. Heb je een goede vriend(in) lang niet gezien? Maak er komende maand een prioriteit van om een afspraak met hem of haar te maken. Wil je beginnen met sporten? Dan is komende week je prioriteit om je in te schrijven bij een sportschool of een start te maken met welke beweging je ook op het oog had.

Zeker met de decembermaand in het vooruitzicht, worden prioriteiten steeds meer onder druk gezet. Pakjesavond, de kerstdagen, nieuwjaar, maar ook jaarafsluitingen bij bedrijven en afrondingen van het afgelopen jaar. Iedereen is wel ergens druk mee in deze tijd. En dan hebben we ook nog eens onze goede voornemens. Zo makkelijk om te maken, maar ga je je er dit jaar ook aan houden? Maak je er nu wel een prioriteit van? Of heb je toch geen tijd om te beginnen met een gezondere levensstijl, een bezoek aan de sportschool of om te stoppen met roken. Komt het nu net niet zo goed uit en schuif je het toch liever door naar volgende maand, kwartaal, jaar?

Herken je je in dit verhaal? Je hebt bepaalde doelen, maar je laat je door de drukte van je leven afleiden. Hoe belangrijk zijn die afleidende dingen nu eigenlijk? Twee dingen zijn heel handig om te onthouden:
1. Er is nog altijd morgen. (Zelfs als je een deadline zou missen, dan nog start de wereld morgen weer op.)
2. Door minder te stressen hou je juist overzicht en tijd over. Prop je dag dus niet vol, maar neem vooral elke dag even tijd voor jezelf.

Nummer twee kan tegenstrijdig klinken in de oren van een druk persoon, maar het is echt zo dat je je doelen veel makkelijker haalt als je wat gas terugneemt. Bovendien hou je zo meer tijd over voor jezelf om naar de sportschool te gaan, om eindelijk af te spreken met die vriend(in) of je te verdiepen in een gezondere levensstijl. Tijd voor jezelf wordt vooral in onze westerse maatschappij waanzinnig onderschat. We moeten allemaal de hele dag rennen. Van werk, naar huishouden, van huishouden naar sociaal leven (ook digitaal!), van clubje voor de kinderen naar cursus voor jezelf. Verlangen we niet veel te veel van onszelf? En leggen we onze kinderen niet tegelijkertijd teveel op met alle buitenschoolse activiteiten die we maar kunnen verzinnen? Geen wonder dat we het overzicht kwijt zijn met alle ballen die we willen hoog houden. Vergeet daarom nummer één niet: er is nog altijd morgen. Niet alles hoeft vandaag af. Morgen kun je ook stofzuigen.

Om in de decembersferen te blijven: ga eens na wat voor jou belangrijk is voor het komende jaar. Wat wil jij bereiken in 2018, wat wil je voor jezelf doen?
Maak een lijstje met alles wat jij belangrijk vindt en wat jou gelukkig maakt. Luister hierbij naar je hart! Laat rationele gedachten even voor wat ze zijn. Alles wat op deze lijst komt zijn jouw prioriteiten voor 2018.

Enkele voorbeelden die op mijn lijst staan:

  • Veel tijd doorbrengen met mijn familie
  • Veel tijd doorbrengen met mijn liefste vrienden
  • Beweging, zowel binnen als buiten
  • Blijven salsa dansen
  • Zo gezond mogelijk leven
  • Programma’s ontwikkelen voor workshops/cursussen
  • Elke dag een moment voor mezelf plannen

Wanneer je je prioriteiten voor komend jaar duidelijk hebt, is het zaak om vooral hieraan je aandacht te besteden. Hou dit in je achterhoofd wanneer je je agenda vol ziet stromen. Welke afspraken zijn belangrijk en welke kunnen wachten? Zorg dat je elke dag een moment voor jezelf hebt om af te kunnen schakelen en gas terug te kunnen nemen. Begin een grote opruiming, in je kledingkast, in je huis, maar ook wat betreft vriendschappen/kennissen en zelfs je werk. Wat jou niet gelukkig maakt, heb je niet nodig! Ook hier valt veel tijdwinst te behalen, omdat je je aandacht kunt gaan richten op dat wat jou wel gelukkig maakt.
En merk je nou dat je het overzicht kwijtraakt? Neem een stap terug en neem je lijstje er nog eens bij. Dan weet je weer waar je het voor doet. Ook als je tegenslagen te verwerken hebt, bijvoorbeeld op financieel gebied, probeer je je doelen niet uit het oog te verliezen. Misschien moet je een nieuw plan maken of hier en daar aanpassen. Dat is helemaal niet erg.
Lijstjes maken werkt. Maak er een aan het begin van de week én aan het begin van de maand. Maar onthoud dat je niet alles hoeft af te vinken in die week. Het is puur een steuntje om overzicht te bewaren. Net zoals er altijd een morgen is, is er ook altijd een volgende week.

En heb je hulp nodig om in 2018 je gezondheidsdoelen te bereiken? Ik help je graag. Met in januari 50% korting op de consulten. Maak dus snel een afspraak! Neem alvast een kijkje op mijn website voor meer informatie: www.praktijkbrandnewme.nl

Wil je liever zelf werken aan je gezondheid of wil je afvallen, zonder (te veel) inmenging van mij? Neem dan een kijkje op mijn website voor de C9 en FIT pakketten. Ook hierin heb je de keuze om begeleiding te krijgen bij mij door extra consulten te plannen of door gebruik te maken van de gratis begeleiding die ik sowieso bij de pakketten aanbied. Voor meer info zie: C9/FIT