Werken aan je weerstand

De ‘R’ zit weer in de maand! Dit betekent kouder en guurder weer. Door meer wind, meer regen, minder zonlicht en wisselende temperaturen, zijn veel mensen vatbaarder voor verkoudheden en griep. Het is dan ook zeker verstandig om je daar preventief tegen te wapenen. Dat hoeft niet per se via een griepprik. Je eigen lichaam heeft een geweldig systeem dat je kan helpen met de juiste ondersteuning (ervan uitgaand dat je een gezond lichaam hebt, dus geen chronische ziekte hebt, medicijnen gebruikt die de weerstand verlagen of dat er andere omstandigheden zijn zoals zwangerschap).

 

Hoe komt het dat juist in deze tijd je weerstand kwetsbaarder is?
Dat heeft te maken met de weersverandering. Er zijn minder zonuren op een dag, waardoor de kans om vitamine D op te nemen ook minder is. Daarnaast blijven we met het koude en gure weer vaak liever binnen. Dan neem je én geen vitamine D op, én je hebt een hoger risico om elkaar aan te steken.

Tegenwoordig kunnen we hier gelukkig meer tegen doen dan vroeger. Vroeger was het zo dat het moeilijker werd om aan verse groenten en fruit te komen. Nu ligt alles het hele jaar door in de supermarkt. Toch is het verstandig om vooral te kiezen voor seizoensproducten.  Het voordeel van seizoensproducten is dat ze niet dagenlang onderweg zijn geweest. De weg van natuur naar bord is veel korter, waardoor de vitaminen en mineralen beter bewaard blijven. Daarnaast is het beter voor het milieu, omdat deze producten niet van een ander land vervoerd hoeven te worden.
Omdat tegenwoordig de bodem zodanig vervuild is, zitten er helaas lang niet meer zoveel vitaminen en mineralen in ons eten dan je zou willen. Ik ben er daarom zelf voorstander van (de juiste) voedingssupplementen bij te nemen. Als ik bijvoorbeeld merk dat ik ziek begin te worden, ga ik vitamine C bij slikken, hoog gedoseerd.
Zorg dat je gezond en gevarieerd eet om je weerstand op peil te houden. Je kunt daar nog bepaalde voeding aan toevoegen die een extra boost kan geven, zoals amandelen (tegen stress), zoete aardappel (antioxidant betacaroteen en vitamine A), broccoli (vitamine A, E en antioxidant glutathion) en knoflook (verschillende antioxidanten).

Een ‘fout’ die we tegenwoordig helaas steeds meer maken, is te veel binnen zitten. Hier ligt de nadruk op zowel binnen als zitten, want meer buitenlucht en meer beweging helpen je lichaam gezond te houden. Buitenlucht is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Ook al is de zon niet altijd te zien, ze is er wel! Ook in de winter neem je vitamine D op via de zon. Buiten zijn heeft nog meer voordelen, zoals een heldere geest, beter kunnen ontspannen, je zintuigen worden geprikkeld en je kunt je beter opladen. Beweeg dan ook bij voorkeur in de buitenlucht om deze voordelen te behalen. Daarnaast kun je door beweging beter je afvalstoffen kwijt en zorgt het voor de aanmaak van witte bloedcellen, die ziekten bestrijden.
Zowel zonlicht als beweging, zorgen ervoor dat er bepaalde gelukshormonen vrijkomen die depressieve gevoelens tegengaan.

Elk jaar in oktober organiseert Brand New Me de Detoxtober maand. Dit is niet voor niets, want een cleaning van je lichaam zorgt voor schone darmen. Schone darmen betekenen niet alleen een gezonder lichaam, maar je neemt ook veel beter vitaminen en mineralen op. Zo ga je sterk de winter in. Tijdens de Detoxtober maand kun je een negendaagse cleaningkuur volgen onder begeleiding van Brand New Me en met de ondersteuning van andere deelnemers. In een besloten groep kunnen we van gedachten wisselen, kunnen vragen gesteld worden of ervaringen gedeeld.

Wil je nog mee doen of meer informatie? Kijk dan op Facebook of mail naar info@praktijkbrandnewme.nl.