Op vakantie….

Wat voor invloed heeft vakantie op onze gezondheid?

Vakantie is broodnodig. Mensen hebben tenminste een of andere vorm van vakantie nodig om te kunnen herstellen van hun dagelijkse werkzaamheden. Dus ja, in deze zin is de invloed van vakantie op onze gezondheid groot. We komen fysiek en mentaal tot rust, de dagelijkse stress verdwijnt, we voelen ons beter in ons vel en krijgen meer energie.

cocktails

Aan de andere kant nuttigen we doorgaans meer vet en suikerrijk eten op vakantie. Afhankelijk van het soort vakantie bewegen we eveneens minder en nuttigen we meer alcohol. Rokers steken vaker een sigaretje op en als we onze huid niet goed verzorgen verbranden we in de felle zon. (Denk aan die bussen witte toeristen die in Turkije voor het all-inn hotel gedropt worden. Spierwit komen ze eruit en de dag erna zitten ze knalrood aan het ‘all-you-can-eat’ ontbijt buffet.)

Maar diezelfde zon is ook weer goed voor je. We nemen daarmee vitamine D op. Aangezien we in Nederland niet al te vaak op de zon getrakteerd worden, is dit dus een mooi moment om een voorraad op te slaan voor de komende winter. Verzorg je je huid hierbij niet goed, dan zul je helaas verbranden. Alles over gezond zonnen en verzorging van je zomerhuid kun je teruglezen in mijn blog van vorig jaar: de zomerhuid.
Belangrijkste punten:
– vermijdt de felste zonuren
– bescherm je huid door je (meerdere malen per dag) in te smeren met een zonnebrandcrème met een goede factor
– ga niet terug de zon in met een verbrande huid
– verzorg je (verbrande) huid met een goede after sun
Voor een voorbeeld van goede producten, check de zomeraanbieding.

Op vakantie komen we dus vooral tot rust. Dit komt onder andere doordat we op vakantie bezig zijn met andere dingen. Je schakelt af van je dagelijkse werkzaamheden omdat je er gewoonweg niet mee bezig bent. Daarnaast heb je de vrijheid om je dagen te vullen met de dingen die je leuk vindt om te doen en met de mensen die je graag om je heen hebt. Dit geeft een gevoel van vrijheid en verbondenheid met de mensen met wie je je vakantie deelt.
Doordat je uit de dagelijkse sleur stapt is er ook weer ruimte voor creativiteit. Sleur, stress en weinig rust is funest voor je creativiteit. Op vakantie krijg je weer te maken met nieuwe dingen: nieuwe ervaringen, nieuwe mensen, nieuwe culturen. Dit verbreedt niet alleen je horizon maar stimuleert ook je creativiteit. Vaak voelen mensen zich weer herboren als ze terug zijn van vakantie. Ze voelen zich sterker, durven weer te dromen. Het leert je opnieuw om ‘out of the box’ te denken.

Vakantie napret

Je hebt je heerlijk kunnen ontspannen op vakantie. Je komt terug met nieuwe energie en goede moed. Schrijf je nieuwe inzichten en ideeën op voordat ze vervagen, want na je eerste (werk)week gaat het snel…. De vakantie is nog enkel een vage herinnering. Je bent weer helemaal opgeslokt in je dagelijkse bezigheden. Over het algemeen houden we het vakantiegevoel slechts een tot twee weken vast. Heeft het zin om op vakantie te gaan als we er maar zo kort van kunnen profiteren? Dat heeft het zeker, want je lichaam en geest hebben de kans gehad om zich te kunnen herstellen. Uit een Amerikaans onderzoek van Gump & Matthews (2000) is gebleken dat mensen die op vakantie gaan zich minder snel ziek melden en zelfs langer leven. Daarbij heb je weer een hele mooie ervaring opgedaan op vakantie, met leuke herinneringen en misschien wel nieuwe vriendschappen. Allemaal positieve dingen die je kunt koesteren.

Enkele tips om langer te kunnen nagenieten van je vakantie:

  • Je kunt hiermee op vakantie al beginnen door met je reisgenoten elke dag de leukste momenten van de dag door te spreken. Hierdoor blijft de herinnering langer hangen.
  • Thuis doe je dit nog eens dunnetjes over door je vakantie foto’s te posten, een album te maken en de foto’s aan de thuisblijvers te laten zien.
  • Zorg dat je op vakantie echt goed ontstresst zodat je kunt genieten van het moment. Probeer je vakantie heel bewust mee te maken door in het moment te leven.
  • Als je na de vakantie weer terug aan het werk moet, doe het de eerste dag rustig aan. Zie het als een opstart dag en probeer de eerste week niet over te werken.
  • Probeer elke dag naar buiten te gaan. Op vakantie ben je veel buiten. De buitenlucht (en het licht) heeft een positieve invloed op je geest.
  • Ga (weer) sporten. Dit is niet alleen goed om je eventuele vakantiekilo’s kwijt te raken, het heeft tevens een positieve invloed op je geest. Het helpt je af te schakelen en maakt je gelukkiger door de aanmaak van endorfines. Daarbij kom je tijdens het sporten vaak samen met mensen wat weer goed is voor een gevoel van verbondenheid.
  • Probeer ook als je terug bent van vakantie meer je eigen keuzes te maken. Deel zoveel mogelijk zelf je dag in en maak ook thuis leuke uitstapjes.

Stel een playlist samen van de muziek die op je vakantiebestemming populair was (vergeet dus niet te shazamen op vakantie). Geur en geluid helpt ons herinneringen levendig te houden. Het helpt dus ook als je een bepaalde geur mee kunt nemen uit je vakantie land. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een parfum, zeep of wierook geur.

vakantie1

Brand New Me wens u alvast een hele fijne vakantie!