Feeststress

De meeste kennen het wel, rond de feestdagen lijkt de klok sneller te tikken. We komen tijd tekort, want ineens staat de schoen klaar, moet de kerstboom op en de flikkersterren ingeslagen worden. Met de feestdagen voor de deur dacht ik dat het een goed idee was om een paar tips om de feeststress tegen te gaan voor je op een rij te zetten:

 1. Begin op tijd. Ja, dit is een inkoppertje maar het scheelt zo ontzettend veel als je al voorwerk gedaan hebt. Schrijf bijvoorbeeld het hele jaar door cadeautjes op als je iets bedenkt voor je kinderen, ouders, partner, vrienden enzovoort. Dan hoef je dat op het laatste niet meer te bedenken. Ook handig om voor jezelf op te schrijven wat je nodig hebt of leuk zou vinden om te krijgen. Dan sta je niet met je mond vol tanden als erom gevraagd wordt.
  Sla daarnaast alvast recepten op die realistisch zijn om te maken. Maak het je vooral niet te moeilijk als je het al druk hebt. Veel recepten kunnen snel klaar zijn, smaken heerlijk en kun je mooi presenteren aan de feesttafel (zie recept onderaan deze blog). Neem de ingrediënten op tijd in huis, zodat je niet op de laatste dagen 12 winkels af moet omdat de gelatine blaadjes op zijn in elke supermarkt (ja, is me inderdaad een keer gebeurd).

 

 1. Bestel online. Niet alleen voor je cadeautjes, ook je kleding en zelfs je boodschappen kun je tegenwoordig online bestellen. Bij veel supermarkten kun je bovendien aangeven wanneer je thuis bent en je boodschappen worden heel gemakkelijk aan huis bezorgd. Voor de cadeautjes en kleding geldt wel weer regel 1. Niks is zo vervelend als het cadeau niet op tijd in huis hebben.

 

 1. Maak een overzichtelijke planning, zodat je kan afvinken wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Schaam je niet om hulp te vragen als je toch in de knel komt. Kans is groot dat er mensen zijn die je graag een handje helpen bij het koken of een flesje wijn willen meenemen als je dit toch nog vergeten bent om in te kopen. Om maar een voorbeeld te noemen.

 

 1. Plan je niet te vol. Zorg ervoor dat je tijd hebt om je plannen uit te kunnen voeren. Stel dus prioriteiten. Vind je het belangrijk om met de feestdagen alles uit de kast te halen, dan zul je minstens de week ervoor ergens concessies moeten doen. Schrap niet noodzakelijke uitstapjes en besteed andere huishoudelijke klussen uit aan je wederhelft bijvoorbeeld. Ook tijdens de feestdagen kun je het best proberen de rust te houden. Het lukt nu eenmaal niet om op meerdere plaatsen tegelijkertijd te zijn. Heb je een grote familie, nodig ze uit bij jou thuis zodat je niet iedereen langs hoef te gaan. Maak er een American party van zodat iedereen iets te eten of te drinken meeneemt. Hoef jij je alleen nog zorgen te maken over de afwas en de schoonmaak.
  Of misschien heb je juist geen zin om zoveel mensen om je heen. Hou het dan intiem. Dat mag ook best een keertje hoor! Eventueel plan je een extra feestdagje in voor de mensen die erg teleurgesteld zullen zijn.

 

 1. Financiële stress? Trek lootjes, zodat je niet voor iedereen wat hoeft te kopen of stel voor dat je iets voor elkaar maakt. Een soort ruilbeurs is ook altijd een leuk en duurzaam idee. Denk hierbij aan kleding, spellen, huishoudraad of decoratie. Als iedereen enkele spulletjes meeneemt waar niks meer mee gedaan wordt, kunnen deze spullen op een mooie manier een tweede kans krijgen. En als je meerdere mensen wilt uitnodigen, kun je weer voor de American party gaan of je vraagt of iedereen wil bijleggen voor eten en drinken.

Heb je ondanks bovenstaande tips toch nog de stress te pakken? Haal dan een paar keer diep adem en adem helemaal uit. Neem een kopje thee en zet even Netflix of een relax muziekje op of ga een kleine wandeling maken. Met een leeg hoofd krijg je meer overzicht. Bedenk je tenslotte dat je voor lastminute cadeaus altijd bij mijn aloë vera winkel terecht kunt. Ik heb meestal wel iets op voorraad wat een brede doelgroep aanspreekt.

Last-minute holliday stoofpotje

Dit recept is erg gemakkelijk als de feestdagen je echt overvallen hebben en je met je handen in het haar zit. Je kunt het namelijk maken met de restanten van wat je in huis hebt. Basis is een blik linzen of bonen, maar die kun je meestal nog wel snel ergens halen. De ingrediënten hieronder kun je dus vervangen door groenten die je in huis hebt. Vlees hoeft er niet perse bij.

Ingrediënten

 • Blik linzen of bonen
 • Broccoli/bloemkool
 • (zoete) aardappel
 • Knoflook
 • Ui
 • Wortel
 • Bouillon

Snij de broccoli en/of bloemkool in roosjes en kook ze (eventueel in bouillon). Snij ondertussen de knoflook en ui in kleine stukjes en schil en snij ook de (zoete) aardappel en wortel. Fruit knoflook en ui in (kokos)olie met een beetje kerrie in een braadpan. Doe gelijk daarna de (zoete) aardappel en wortel erbij. Laat deze een beetje zacht worden en doe dan de blikgroenten en de broccoli/bloemkool erbij. Doe ongeveer een espressokopje bouillon erbij, afhankelijk van de hoeveelheid blikvocht. Op smaak maken met peper en laurierblad en eventueel andere kruiden. Laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten stoven.