Voorjaarsmoeheid

Elk jaar hebben er mensen last van. De dagen worden langer, de nachten worden korter. Is dat de reden waarom zoveel mensen last hebben van het fenomeen ‘voorjaarsmoeheid’? Of komt het doordat de Nederlandse winter steeds langer lijkt door te trekken.
Ik bedoel, we zitten alweer in mei en we hebben de afgelopen weken echt wel kou geleden. Op sommige ochtenden moest ik zelfs mijn autoruit nog krabben voor vertrek!

Ben jij rond deze tijd extra lusteloos, prikkelbaar, slaap je slecht, voel je je somber, kun je je niet concentreren en heb je weinig energie? Dan hoor jij misschien wel bij de personen die last hebben van deze voorjaarsdip. Net zoals de winterdip (zie blog winterdip), zijn tijdens de voorjaarsdip gebrek aan zonlicht, vaak minder beweging (zeker in de buitenlucht) en het gebrek aan bijvoorbeeld vitamine D, een van de oorzaken. De nasleep van de winter speelt ons parten. Zeker voor mensen die last hebben van een heuse winterdepressie, kan de omschakeling naar de langere dagen met juist meer zonlicht een voorjaarsdip veroorzaken omdat de omschakeling te groot is. Denk bijvoorbeeld aan de mooie week in maart, waar het al lente leek terwijl de echte lente nog niet eens begonnen was.

Wat ook niet meehelpt is het verzetten van de klok (zie blog zomertijdjetlag), waar veel mensen (en dieren) last van hebben. Daarbij staan rond deze tijd de grassen, bomen en bloemen in bloei, waarbij de nodige pollen onze neusgaten vinden en bij sommige mensen de eerste symptomen van hooikoorts beginnen. Heb je last van hooikoorts, dan kun je dit merken door aanhoudende vermoeidheid, slecht slapen, last van ogen, neus en keel, hoesten en benauwdheid. Je hoeft niet al deze symptomen te hebben. Ik ben bijvoorbeeld vooral heel erg moe en ik slaap slecht. Dan denk ik na een aantal weken om toch maar eens het pollennieuws te checken… En dan blijken de pollen mij inderdaad bereikt te hebben. Mijn beste vriend tijdens het voorjaar is dan ook mijn potje bijenpollen. Omdat ik deze het hele jaar door slik heb ik minder last van de symptomen dan vroeger. Tijdens de periode waarin ik toch last krijg, verhoog ik mijn dosis om toch weer fit de dag door te kunnen komen.

Reinigingskuur

Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen om de voorjaarsmoeheid te overwinnen.
Omdat we in de lente vaak ook beginnen met meer beweging en meer in de buitenlucht zijn, kunnen de afvalstoffen die zich tijdens de winter in ons lichaam hebben opgehoopt eindelijk opgeruimd worden. Daarom is de lente een uitstekende tijd om een reinigingskuur te doen, zoals ik elk jaar in mijn nieuwsbrief aankondig. Dit jaar heeft weer een aantal mensen de 40 Day Challenge gedaan en sommigen van hen zijn deze challenge gestart met een cleaning in de vorm van Forever Living Products C9 box. Deze cleaning duurt negen dagen en is het hele jaar door verkrijgbaar bij mij. Het is een ideale boost om de lente in te gaan met herwonnen energie!

Lichttherapie

Als het zonnetje lang op zich laat wachten, zoals nu het geval is, zou je lichttherapie kunnen overwegen. Je gaat dan een aantal minuten per dag voor een speciale lamp zitten, zodat je ogen dit licht opvangen en het dag- en nachtritme weer hersteld wordt. Een kuur duurt vijf tot tien dagen. Brand New Me biedt de mogelijkheid deze kuur onder begeleiding te doen of je kunt de lamp huren, zodat je de kuur zelfstandig thuis kunt uitvoeren. Meer info via info@praktijkbrandnewme.nl

Andere tips

Kom in beweging en het liefst in de buitenlucht. Ook al is het nog niet al te warm, probeer elke dag even buiten te zijn geweest. Neem vooral iemand mee, want sociale contacten zijn zeker in deze periode belangrijk. Bovendien is iedereen in de winter vaak net iets meer op zichzelf en in Nederland zijn we al niet zo sociaal met z’n allen. Profiteer dus van de langere dagen en zoek je vrienden en familie weer vaker op. Sleep ze mee naar buiten, zodat jullie allemaal uit de dip komen!
Een voorjaarsschoonmaak kan ook helend werken. Ruim je kast op en geef weg wat je niet meer aantrekt. Ga met de zwabber door je huis en probeer ook daar de onnodige spullen weg te doen. Een opgeruimd huis helpt je ruimte te geven in je hoofd. Maar om je hoofd echt even leeg te maken is het aan te raden om te mediteren of een body & mind sport te beoefenen. Denk hierbij aan Yoga, Pilates (zie agenda) en in de toekomst Chilates. Ik ben nog bezig met de opleiding, maar hoop in september aan de slag te kunnen, dus ik hou jullie op de hoogte.
Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om extra goed op je voeding te letten als je niet lekker in je vel zit of als je niet fit bent. Zorg er daarom voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt (zie blog hoeveel haal je uit je voeding) en vermijd geraffineerde suikers, alcohol, verslavende middelen en liefst ook koffie.
Heb je hulp hierbij nodig? Neem dan gerust contact met me op, zodat we samen een plan kunnen opstellen dat bij jou past.