Voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is in volle gang, al heeft de natuur schijnbaar moeite met afscheid nemen van de winter. Terwijl ik dit typ schijnt er vast wel ergens de zon achter het grijze sombere wolkendek. Zelfs met de verwarming en mijn sloffen aan krijg ik mijn voeten maar niet warm. En dat op de laatste dag van april….

spring

 

 

 

 

 

 

 

 

In eerdere blogs heb ik het gehad over winterdepressies en over de invloed van zonlicht op onze gezondheid en humeur. Ook ik word niet bepaald vrolijk van dit sombere, koude weer en de winter die maar doortrekt. Ik heb spontaan zin om een winterslaap te doen in plaats van de energie te voelen die de lente normaal met zich mee brengt. Dus wat kunnen we doen om toch de lente energie te ervaren???

Voeding

Let extra op je voeding en val niet in de valkuil van suikerrijk voedsel eten om een energieboost te creëren. Het resultaat zal zijn dat je in een cirkel Forever-Bee-Pollenterecht komt van flinke pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je uiteindelijk uitgeput raakt.
Probeer dus te genieten van vers fruit, salades van rauwkost en voedzame maaltijden vol vitaminen en mineralen. Supplementen zoals bijenpollen (natuurlijke multivitaminen en bij mij te bestellen) en vitamine C kunnen ook helpen om je energie en weerstand op peil te houden.

Beweging

Voldoende beweging is ook essentieel. Hoewel het weer je motiveert om binnen te blijven, probeer er zo nu en dan toch op uit te gaan. Ga te voet je boodschappen doen, desnoods met een paraplu. Neem de fiets als je die brief moet posten. Probeer elke dag even buiten te zijn. Je bent de hele winter waarschijnlijk al opgesloten geweest. Al die tijd heb je de gezonde buitenlucht al moeten missen. Want niet alleen daglicht is gezond voor je, ook buitenlucht. Geen enkel mens is een binnenmens. Sommigen vinden het misschien heerlijk om thuis te zijn, maar van nature bestaat de ‘binnenmens’ niet. Wij hebben de buitenlucht nodig, maar hebben we ons zo ontwikkeld dat we vooral binnen bezig zijn. De meesten van ons sluiten zich ten minste acht uur lang op op een kantoor en gaan daarna naar binnen om aan het huishouden te beginnen. Voor beweging gaan we naar de fitness of sportzaal. Al met al zijn we dus vooral buiten als we van en naar de auto lopen. Hoe hebben we ons toch kunnen ontwikkelen van jagers en verzamelaars tot typmiepen en vergaderaars?

evolution

 

 

 

 

 

 

 

Ga dus elke dag naar buiten en ventileer je huis goed, zodat je lucht ook thuis gezuiverd wordt en je langer kunt genieten van de zuurstof. Zuurstof zuivert je lichaam, waardoor je beter in balans komt, wat weer helpt bij het afvallen en met het lekkerder in je eigen vel komen. Goed voor je lichaam én je geest!

Bewustwording

Tenslotte hebben we nog de grote voorjaarsschoonmaak. Dit kan lichamelijk zijn door een reinigingskuur (bijvoorbeeld Clean 9), maar ook psychisch. Denk hierbij aan de feitelijke schoonmaak in je huis. Alles aan de kant en alles opfrissen. Een fris en opgeruimd huis geeft al heel wat orde in je hoofd. Maar niet alleen dat, doe ook weg wat weg kan. Minimaliseren! Ruim je kledingkast op en doe de kleding die je toch niet meer draagt, of die niet meer passen, weg. Geef het aan een goed doel, ruil met een vriendin of stuur het naar iemand die het goed kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor spullen. Hoeveel spullen heb je in je huis waar je niks mee doet? Maak ruimte in je kasten en geef weg. Of hou een garage-sale voor een extra zakcentje. Je zult zien dat de materiële ballast ook een geestelijke ballast was. Door eenvoudiger te leven heb je ruimte voor andere dingen. Je gaat terug naar de basis, hebt minder afleiding, meer oog voor wat echt belangrijk is en rust in je hoofd. En rust in je hoofd brengt heel wat energie!