Ventileren

Het woord ventileren heeft verschillende betekenissen. Van letterlijk frisse lucht je huis binnen laten, tot het uiten van je gevoelens. Op welke manier dan ook, ventileren is gezond voor zowel lichaam als geest.

Woning

De herfst is aangebroken. De dagen worden korter en kouder, waardoor we sneller de ramen sluiten. Toch is het belangrijk om ook de koude frisse lucht regelmatig door je huis te laten waaien en de lucht hierdoor te verversen. Het is namelijk zo dat we onze eigen lucht vervuilen door simpelweg te ademen, te zweten, te koken, poetsen, strijken, kaarsen te branden en noem maar op. (En dan heb ik het nog niet eens over huishoudens waar binnen gerookt wordt). Niet alleen vervuilen we de lucht hiermee, we maken ons huis ook vochtiger. Dus stel je eens voor dat je je huis hermetisch afsluit, zodat er geen greintje wind meer doorheen kan. De vuile lucht kan nergens heen en blijft hangen in je woning. Misschien kun je je wel voorstellen dat dit gezondheidsklachten met zich mee kan brengen! Enkele klachten die veel voorkomen door een slecht geventileerde omgeving zijn vermoeidheid, hoofdpijn en luchtwegproblemen zoals (chronisch) hoesten en zelfs astma.
De simpelste manier om te ventileren is om een paar keer per dag een raam open te laten staan. In de zomer gaat dit gemakkelijker dan in de winter, maar bij koude temperaturen zou je tenminste in de ochtend en in de avond zeker 15 minuten moeten luchten om het binnenklimaat goed te houden. Nu zijn er onderzoeken die beweren dat er al na 30 minuten in een gesloten ruimte opnieuw vervuiling optreedt. In dat geval is het misschien beter om aan mechanische ventilatiesystemen te denken. Deze zijn steeds meer te vinden, omdat woningen steeds beter geïsoleerd worden. Deze ventilatiesystemen kunnen vaak aangepast worden op je eigen wensen. Je kunt dan zelf bepalen wanneer en in welke ruimte geventileerd wordt. De oudere woningen hebben meestal hier en daar kieren waar lucht doorheen komt, waardoor de natuurlijke ventilatie 24 uur per dag ‘aanstaat’. Toch is het ook in deze woningen raadzaam om regelmatig te luchten.
Veel mensen geloven dat door  ramen open te zetten de energierekening omhoog zal schieten. Niets is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat droge lucht makkelijker te verwarmen is dan vochtige lucht. Ventileren is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee en het milieu.

Bewustwording

Daarnaast is het ventileren van je gevoelens ook noodzakelijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Opgekropte emoties leiden tot stress en stress kan grote gevolgen hebben voor onze gezondheid (zie blog Stress), zowel lichamelijk als geestelijk. Als je niet zo’n prater bent, kan het vaak al helpen om een dagboek bij te houden. Door van je af te schrijven kun je je emoties van een afstand bekijken. Ze zitten dan niet meer in je hoofd, maar staan op papier. Wanneer dit niet meer genoeg is, is het toch belangrijk om je moed te verzamelen en met iemand te praten. Dit hoeft niet tot conflicten te leiden als je vanuit jezelf kunt praten. Oefen wat je wilt zeggen tegen iemand en concentreer je op je gevoel wat jij zal hebben als je eindelijk hebt kunnen zeggen wat je dwarszit. De reactie van de ander, daar heb je weinig invloed op. Het enige wat je kunt doen is vanuit je hart spreken en hopen dat de ander daar begrip voor heeft. Wat de reactie ook is, jij bent het kwijt. Dat zal voor een verlichting zorgen. Een stressfactor minder en een last van je schouders. Als je het makkelijker vindt, dan schrijf je alles eerst op papier en/of vertel je je verhaal eerst aan een goede vriend(in) voordat je het tegen de persoon vertelt om wie het om gaat.
Communicatie is belangrijk in alle vormen van relaties. Binnen je familie of gezin, in je vriendenkring, met je partner en op de werkvloer.

Detoxtober

Een hele andere vorm van ventileren is het ventileren van je lichaam. Dit is niet letterlijk bedoeld, maar in het kader van Detoxtober wel een manier die bij deze blog past.
Ook je lichaam kan regelmatig een grote schoonmaak gebruiken. Daarom organiseert Brand New Me elk jaar het Detoxtober evenement. De bedoeling is om je lichaam te cleanen met behulp van de C9 box van Forever Living Products. Je doet dit waar en wanneer je wilt, uiteraard onder begeleiding van Brand New Me. Dit negendaagse programma is inclusief een gratis consult met uitleg en extra tips én dagelijkse begeleiding via WhatsApp, Facebook of email.
Meer info? Zie C9 of meld je aan voor het evenement op Facebook: Detoxtober of via info@praktijkbrandnewme.nl