Waarom wandelen?

De lente, zomer en nazomer zijn ideale momenten om regelmatig wandelen in je leefpatroon te passen. Het is een van de simpelste en laagdrempeligste manieren om in beweging te komen. De kosten zijn laag, je bent niet gebonden aan een abonnement en je bepaalt zelf je tempo, tijd en route. Daarbij is het ontzettend gezond voor je!

Voordelen van wandelen

Het effect van regelmatig wandelen heeft vele voordelen voor zowel lichaam als geest. Op de foto zie je een beknopt overzicht van deze voordelen.


Waar moet ik op letten?

Om goed van een wandeling te genieten en geen nadelige effecten te hoeven ervaren, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Houding: loop met een rechte rug om rugproblemen te voorkomen. Heb je last van je rug? Ga dan niet compenseren door scheef of krom te lopen, maar pak de oorzaak aan. Wellicht is een pilates cursus iets voor jou? Ik begin weer in september.
  • Tempo: ga niet slenteren, maar loop ook niet te snel. Het is belangrijk dat je het tempo goed kunt volhouden en dat je ontspannen kunt wandelen. Bewaak je grenzen en neem op tijd je rust.
  • Techniek: til je voeten op en wikkel ze af. Neem je armen rustig mee in de beweging. Maak niet te grote passen. Wanneer je bergop wandelt maak je grotere passen en wanneer je bergaf gaat kleinere.
  • Schoenen: goede wandelschoenen geven stabiliteit aan het bekken en de voeten. Dat is goed voor je rug. Laat je adviseren in de winkel voor de schoenen die het beste bij je passen. Vergeet niet je schoenen in te lopen om blaren te voorkomen en controleer regelmatig je zolen op slijtage.
  • Weerbericht: het weer hoeft je niet tegen te houden om te gaan wandelen. Is het koud? Trek dan een lekker warme jas aan. Te warm? Bescherm je tegen de zon en gebruik zonnebrandcrème en een (luchtdoorlatend) petje. Regen of sneeuw? Trek beschermende kleding en schoeisel aan. Werk met lagen kleding, zodat je iets kunt uittrekken als het te warm is en weer aan kunt trekken als het kouder wordt.
  • Verzorg je voeten: wanneer je te enthousiast van start bent gegaan kun je toch blaren opgelopen hebben. Verzorg je voeten dan met een verzorgende creme zoals de aloe vera gel. Voelen je voeten vermoeid aan? Gebruik dan de heat lotion. Ook voor het wandelen kun je deze crème al gebruiken om vermoeide voeten te voorkomen.

Digitale tips

Voor je smartphone zijn er verschillende handige applicaties beschikbaar die het wandelplezier kunnen vergroten en/of vergemakkelijken. Hier een aantal op een rijtje:

‘Wandelen’ is de naam van deze app. De app bevat verschillende routes en informatie over deze routes. Denk bijvoorbeeld aan natuurgebieden, hond-toegankelijkheid enz. Ook kun je gebruik maken van de ingebouwde gps-opname functie om routes in beeld te brengen. De gratis versie van deze app bevat al honderden routes.

‘Abellife’ heeft ook verschillende routes in de aanbieding, waarvan een deel gratis. Een extra in deze app is dat het leuke weetjes en verhalen heeft over de gekozen routes. Wanneer je langs een bezienswaardigheid loopt krijg je een geluidssignaal om je te waarschuwen. Je hoeft dus niet constant op je scherm te kijken.

‘Natuur routes’ van natuurmonumenten geeft je verschillende routes in natuurgebieden. Ideaal voor de natuurliefhebber en naar keuze met verhalen van de digitale boswachter die met je mee wandelt via de app.

 

‘Sports tracker’ is een app voor de sportieveling die zijn prestaties wil bijhouden. Je kiest voor je workout (in dit geval wandelen). De app houd je route bij, het aantal kilometers, snelheid, tijd en het aantal verbrande calorieën.

‘Geocaching’ is voor de avontuurlijke wandelaar. Over de hele wereld zijn zogenaamde schatten verstopt die jij aan de hand van tips, aanwijzingen en instructies kunt vinden met deze app. Leuk voor het hele gezin.

‘Pokemon Go’ is niet voor niets populair geworden. Het is voor veel mensen die liever thuis zitten te gamen een goede reden om toch naar buiten te gaan. Ben jij speels aangelegd en heb je een reden nodig om naar buiten te gaan? Installeer de app en ga buiten pokemons vangen!