Detox, voor- en nadelen

Detox, of wel ontgiften, je hoort veel over dit soort kuren. Verhalen van mensen hoe goed ze zich erna voelen en verhalen dat het juist slecht voor je zou zijn. Ik ben zelf een voorstander van de detoxkuur en probeer dit 1 tot 2 keer per jaar te doen. Wel vind ik dat je een kuur moet doen die bij jou en je levensstijl past. Als je zwaar werk hebt, fysiek of mentaal, is het beter om een niet te strenge kuur te doen. Als je vrij kunt nemen, dan kun je best een strengere, kortere kuur doen, mits je gezondheid dit toelaat natuurlijk. Beslis zelf of een reinigingskuur bij je past, met in deze blog enkele voor- en nadelen:

Nadelen

Een detoxkuur of ontgiftingskuur wordt gedaan om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen die zich opstapelen in ons lichaam. Er wordt echter gezegd dat ons lichaam prima in staat is om dit zelf te doen en dat klopt. Het is namelijk zo dat tussen 4 en 12 uur ons lichaam bezig is met ontgiften. Dat verklaart bijvoorbeeld dat je naar het toilet moet zodra je opstaat en waarom het beter is om in de ochtend licht verteerbaar voedsel te eten. Tussen 12 en 20 uur zijn we bezig met de vertering en tussen 20 en 4 uur nemen we het voedsel op. Daarnaast is het verteringsproces zo ingesteld dat ons lichaam de voeding klein maakt, zodat voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en afvalstoffen worden uitgescheiden. Het is een geweldig systeem van ons lichaam, maar we maken het ons lichaam wel steeds moeilijker met de opkomst van fastfood, kant-en-klare producten, suiker, drugs, alcohol, cafeïne en tabak. En dan heb ik het niet eens over de voedingscombinaties de we maken, waardoor er resten in de darmen kunnen achterblijven die niet verteerd kunnen worden….

Er wordt ook gezegd dat detoxkuren misleidend zijn. Doordat men vaak tijdens een kuur meer vezelrijke voeding eet en uiteraard voedingsproducten en genotsmiddelen vermijdt, verandert de stoelgang. Wanneer men daarna weer het normale eetpatroon oppakt, verdwijnt dit gezonde effect dus ook. Hier ben ik het inderdaad mee eens. Ik zie een detoxkuur niet als een oplossing of een medicijn, maar als een opstap naar een gezonder eetpatroon en een reiniging voor het lichaam.

Voordelen

Afvalstoffen in ons lichaam kunnen veel klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, huiduitslag of irritaties, constipatie, gewichtstoename, concentratieproblemen of zelfs depressie. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om geen afvalstoffen binnen te krijgen. Het zit in de lucht die we inademen, in de vis die we eten (kwik), het vlees (hormonen en antibiotica), het water (resten van medicijnen) enz. Dit wil echter niet zeggen dat ieder mens ongezond is. Ons lichaam is, zoals bij con’s beschreven, prima in staat om de meeste afvalstoffen uit te scheiden. Maar we krijgen tegenwoordig ook veel minder vitaminen en mineralen binnen via onze voeding, simpelweg omdat er minder in zit door de kwaliteit van de grond of omgeving.

tabel
Hierdoor wordt het voor het lichaam moeilijker om genoeg van deze stoffen binnen te krijgen en sterk genoeg te blijven om het lichaam te blijven reinigen. Als we daarnaast ook nog (te) vaak genieten van suikerrijke of te zoute voedingsproducten, met een kopje koffie, glaasje wijn en een sigaretje erbij, is het al goed mogelijk dat er afvalstoffen achterblijven die klachten kunnen veroorzaken. Wanneer je een reinigingskuur doet, zul je je na afloop energieker voelen. De klachten zullen verminderen of misschien zelfs verdwijnen. Je zult je een stuk gezonder voelen en waarschijnlijk een paar kilo afvallen. Een goede opvolging hiervan is natuurlijk cruciaal, anders verval je zo weer terug in de spiraal van te veel afvalstoffen opslaan. Maak dus gebruik van deze goede start om voeding die niet goed voor je is te vermijden en meer verse voedingsmiddelen te nuttigen, zoals fruit, rauwe groente en noten.

Wat wel heel belangrijk is tijdens een detoxkuur, is dat je zorgt dat de afvalstoffen ook echt uit het lichaam verdwijnen. Je moet het zien alsof je aan het klussen bent in een kamer. Wanneer je geen raam open doet, zal het stof in de kamer blijven hangen en dus nooit schoon worden. Een afvoer is noodzakelijk, ook voor je lichaam. Dit kun je doen door tijdens een kuur klysma’s te gebruiken of zelfs een professionele darmreiniging te ondergaan. Ik geef zelf de voorkeur aan het gebruik van aloë vera gel, wat een natuurlijke darmreiniging met zich mee brengt. Het bevat meer dan 200 voedingsstoffen. Bovendien zul je de vitaminen en mineralen uit je voeding beter opnemen met schone darmen, waardoor je meer energie zult krijgen.

 

Conclusie

Wanneer je het gevoel hebt dat je een detoxkuur kunt gebruiken, kies er dan een die bij je past en die je kunt volhouden. Als je een strenge kuur wilt doen, doe dit dan onder begeleiding, eventueel met goedkeuring van een huisarts.

Een voorbeeld van een goede detoxkuur is de Clean 9 van Forever Living Products. Deze kuur is goed vol te houden, mede door de Garcinia plus supplementen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren en het hongergevoel tegengaan. Daarbij zorgt de aloë vera gel ervoor dat afvalstoffen daadwerkelijk het lichaam afgevoerd worden. De kuur vertelt je precies wat je moet doen, waardoor intensieve begeleiding niet nodig is.

Heb je interesse om een kuur te doen en wil je graag meer informatie? Kijk in de agenda voor de informatiebijeenkomsten en meld je aan! Een persoonlijke afspraak maken kan uiteraard ook via: info@praktijkbrandnewme.nl.

Voor meer informatie over de Clean 9 klik hier en voor het vervolgprogramma hier.


FIT