Goede Voornemens

Januari is een tijd voor een nieuwe start. Voor veel mensen betekent dit het afschaffen van slechte gewoonten en het verbeteren van de gezondheid. Afvallen en een gezonde levensstijl zijn de populairste voornemens die elk jaar weer terugkomen. Veel mensen gaan vol goede moed van start met een nieuw dieet, kopen pleisters om te stoppen met roken en nemen het all inn abonnement bij de sportschool. Helaas is het grootste gedeelte van deze mensen na een maand alweer terug gevallen op hun oude, ongezonde gewoonten….

Heeft het maken van goede voornemens dan wel zin? En wat moet je doen om het vol te houden?

640px-PostcardNewYearsResolutionSoapBubbles1909

Goede voornemens maken is natuurlijk altijd een goed idee. Een mentale instelling op het verbeteren van je gezondheid is al het halve werk. Lichaam en geest staan zo sterk met elkaar in verbinding dat een mentale verandering het mogelijk maakt om van start te gaan nieuwe gewoonten aan te wennen. En andersom zorgen deze gezondere gewoonten ervoor dat je je mentaal beter gaat voelen. Zo komt door beweging een stofje vrij dat ervoor zorgt dat je je beter in je vel voelt. En gezond eten zorgt voor een betere opname van mineralen en vitaminen, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt.
Deze wisselwerking wordt sterk onderschat en is een erg belangrijke reden voor het wel of niet volhouden van je goede voornemens. Als je mentale kracht achteruit gaat, bijvoorbeeld omdat resultaten uitblijven, ben je eerder geneigd om het op te geven. Wanneer je snel resultaten boekt, krijg je mentaal een boost om juist door te zetten. Maar ook hier zit weer een addertje onder het gras….
Wil je bijvoorbeeld afvallen, ga dan niet een streng crashdieet volgen! Veel van dit soort diëten hebben een grote beperking in de inname van bepaalde voedingsstoffen en er wordt sterk gelet op de inname van het aantal calorieën per dag. Tijdens zulke diëten wordt geen rekening gehouden met de persoonlijkheid van de persoon. De verbinding tussen lichaam en geest wordt hier dus vergeten. Daarnaast krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt. Hierdoor zijn deze diëten niet alleen moeilijk vol te houden, maar kunnen ze ook gevaarlijk zijn als ze langer dan enkele weken gevolgd worden. Vaak wordt er geen zorg besteed aan het aanleren van wat wel een gezond voedingspatroon is en val je dus weer terug in je oude gewoonten. Daar komt nog bij dat je stofwisseling vertraagd is doordat je lang op de ‘hongerstand’ hebt geleefd. Als je weer gewoon gaat eten, kom je dus weer veel sneller aan (en soms zelfs meer dan wat je was afgevallen).

Hoe hou je een dieet dan wel vol? Door je mentaal in te stellen op een lange termijn plan dat bij je persoonlijkheid past. Je gaat dan geen dieet aan, maar je gaat je levensstijl veranderen.

21 days

 

Een zeer belangrijk punt bij het volhouden van goede voornemens is je waarom. Wat is je motivatie? Waarom wil je afvallen, stoppen met roken, meer gaan bewegen? Als je dit weet heb je een duidelijk doel om naar te werken. Ook belangrijk om te onderzoeken is waarom het voor je moeilijk is om bepaalde gewoonten te doorbreken. Wat is de reden dat je eetbuien hebt? Waarom snak je juist op dat moment zo naar een sigaret? Nogmaals die wisselwerking tussen lichaam en geest die ervoor kan zorgen dat je succes boekt of nog niet over de drempel heen kunt geraken. Veel lichamelijke problemen hebben een emotionele oorzaak. Dus als je op zoek bent naar die gezonde levensstijl, bereid je er dan op voor dat je zowel mentaal als fysiek zult moeten gaan veranderen. Alleen dan zul je blijvende resultaten boeken en een gezonder, fitter lichaam krijgen dat in balans is met je geest.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral die geestelijke drempel is moeilijk voor de meesten. Brand New Me kan je helpen op het gebied van het veranderen van je levensstijl, met persoonlijke begeleiding en, indien gewenst, geestelijke ondersteuning.
Op de website vind je al verschillende mogelijkheden: programma’s en neem ook een kijkje bij bachbloesems.

Neem gerust contact met me op voor een afspraak of om je mogelijkheden te bespreken.

2015-01-05 14.57.44