Een suikervrij gebit

Iedereen weet wel dat suiker slecht is voor je tanden. In eerdere blogs heb ik het regelmatig over suikers gehad, waarin ik een duidelijke scheiding maakte in verschillende suikers. Het komt erop neer dat hoe meer een suiker geïsoleerd wordt, hoe slechter het is voor ons lichaam (en dus ook voor onze tanden). Ik kan me dan ook behoorlijk kwaad maken als ik een reclame op televisie zie over een tandpasta die beweert dat er ‘verborgen’ suikers in fruit zitten. Uiteraard zijn deze suikers niet verborgen, want een mens dat zijn gezond verstand gebruikt weet dat er suiker in fruit zit. Helaas wordt er, naar mijn mening, veel te weinig onderscheid gemaakt tussen de verschillen in suiker, waardoor deze gezonde suikers over een kam geschoren worden met de geïsoleerde suikers zoals we die kennen in frisdranken en snoepgoed. De suiker in fruit heeft een heel ander effect in ons lichaam dan de geïsoleerde suiker, omdat fruit een compleet voedingsmiddel is, waarin alle elementen aanwezig zijn die er van nature in zitten. Hierdoor wordt fruit beter door ons lichaam herkend en verwerkt. Natuurlijk kunnen ook deze suikers een aanslag op je tanden zijn, zeker in de vorm van fruitsap. Toch zijn deze suikers niet zo schadelijk als bijvoorbeeld de suiker in frisdrank. Van de laatste categorie (geïsoleerde suikers) krijg je sneller last van je tanden, dan van fruit.

Wat me daarnaast ook zo boos maakt in zulke reclames is het verheerlijken van fluoride. Ook hier heb ik al eens een blog over geschreven (Hou je mond gezond). Samengevat is fluoride een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat, meststoffen en aluminium. Omdat dit uiteraard niet gezond is voor het menselijk lichaam moet je tandpasta’s met fluoride goed uitspoelen, zodat je niks inslikt. Fluoride zou helpen bij de bestrijding tegen gaatjes. Dat kan kloppen, maar de reden dat fluoride in de meeste tandpasta’s toegevoegd wordt is dat in deze tandpasta gebruik wordt gemaakt van een schuurmiddel om de tanden schoon te krijgen en dat kan juist gaatjes veroorzaken. Je kunt fluoride dus makkelijk vermijden in tandpasta door een ander middel te gebruiken om je tanden schoon te maken.
Omdat fluoride slecht is voor je gezondheid en vele klachten kan veroorzaken, ben ik lang geleden alweer overgestapt op een fluoride-loze tandpasta. Sinds ik deze tandpasta gebruik heb ik geen gaatjes meer gehad en geen problemen met mijn gebit. Daarvoor had ik bijna jaarlijks gaatjes of problemen. Ik ben dan ook dolblij met mijn tandpasta, die ook nog eens wondjes in de mond helpt sneller te genezen en lekker fris is van smaak.

Wat ik met deze blog wil zeggen is dat fruit niet de grote veroorzaker van gaatjes is. Fruitsuikers zijn suikers die wij mensen keihard nodig hebben om te functioneren. Het is voeding voor je hersenen en levert energie om te kunnen bewegen. Wel is het verstandig om regelmatig je tanden te blijven poetsen, bij voorkeur niet meteen na de maaltijd of na het drinken van iets anders dan water. Op deze manier beschadig je het glazuur het minst.