Waarom water?

Water is van levensbelang voor de mens. De mens kan best een periode zonder eten. Een gezond persoon kan, afhankelijk van omstandigheden, tot wel acht weken zonder eten, mits hij voldoende water kan drinken. Een gezonde volwassene kan, afhankelijk van omstandigheden, echter maar drie tot maximaal zes dagen zonder drinken! En dan met name water.

Water is zo belangrijk omdat ons lichaam voor zo’n 75% uit water zou moeten bestaan. We verliezen (ongemerkt) veel vocht, doorwater2 onder andere te ademen, zweten, huilen en plassen. Zelfs in onze slaap verliezen we ongeveer een halve liter vocht per nacht. Dit water moeten we bijdrinken om niet uit te drogen. Je lichaam geeft aan wanneer het dreigt uit te drogen, alleen merken wij dit niet altijd op. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, constipatie, moe of prikkelbaar zijn, je slecht kunnen concentreren of een slechtere nachtrust hebben. Dit kunnen allemaal signalen van beginnende uitdroging zijn. Vaak helpt het dan om een of twee glazen water te drinken en rustig te bewegen. Echter, de signalen kunnen ook heviger worden en uitdroging kan uiteindelijk levensgevaarlijk zijn.

Wat doet al dat water dan in je lichaam? Een heel belangrijke factor is het verdunnen van het bloed, zodat het bloed sneller door je aderen kan stromen. Op deze manier worden vitaminen en mineralen op de juiste plekken afgegeven en afvalstoffen worden via de nieren gefilterd en daarna uitgescheiden. Wanneer je bloed stroperig is, kan het zich minder snel verplaatsen en heeft dit nadelige gevolgen voor dit soort lichamelijke processen.
waterJe hersenen bestaan voor wel 85% uit water, vandaar dat hoofdpijn of een zwaar hoofd een van de symptomen zijn van uitdroging en de gevolgen prikkelbaarheid of slechte concentratie met zich mee kunnen brengen. Maar wist je dat je zelfs depressief of andere psychische klachten kunt krijgen van uitdroging? En dat bepaalde ziekten een verband hebben met systematisch te weinig water drinken? Volgens de Iraanse arts dr. F. Batmanghelidj kunnen dit bijvoorbeeld fibromyalgie, astma, osteoporose of artrose zijn. Hij geeft ook aan dat pijn in je lichaam vaak een grote indicator is voor het waarschuwen van uitdroging.

Je kunt zelf controleren of je voldoende water drinkt. Moet je direct na het opstaan naar het toilet en plas je daar een flinke kop? Dan drink je waarschijnlijk voldoende water. Is je urine donkergeel gekleurd? Dan drink je waarschijnlijk te weinig. Ook je huid kun je testen, door de dunne huid op de rug van je huid op te tillen. Veert deze meteen terug? Dan zit je goed. Blijft de huid een beetje rechtop staan of gaat het langzaam terug? Tank gerust even bij!

Betekent dit dat je kan drinken totdat je een ons weegt (water is goed voor de lijn 😉 )? Het antwoord is NEE. Het is per persoon afhankelijk hoeveel iemand moet drinken. Dit hangt ook af van omstandigheden zoals sporten, medicijnen of eventuele gezondheidsproblemen. Over het algemeen wordt altijd gezegd om 1,5 tot 2 liter water te drinken, maar je krijgt ook al veel goede vloeistoffen binnen bij een gezond eetpatroon. Denk aan het water dat in fruit, vruchten en groenten zit. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van wat je eet per dag, wat je fysiek doet per dag en vooral wat je drinkt. Er zijn namelijk ook dranken die je lichaam juist uitdrogen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol of koffie, maar ook aan suikerrijke frisdranken.

Water is dus de beste dorstlesser en daar doe je je lichaam het meest plezier mee. Het is de enige manier om je lichaam en je organen gehydrateerd te houden. Maar ook de kwaliteit in water verschilt. Het beste water haal je direct uit de natuurlijke bron. Dit is helaas voor de meeste mensen niet mogelijk. Bronwater kan ook in de supermarkt gekocht worden, maar daar zit het vaak in kartonnen of plastic verpakkingen. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar de verpakkingen doen ook afbreuk aan de kwaliteit van het water.

Water bevat, afhankelijk van de bron, weinig of veel zogenoemde inactieve mineralen. Dit zijn mineralen die geen invloed hebben op de vertering of stofwisseling, maar die door de nieren worden uitgescheiden. Inactieve mineralen kunnen de nieren daardoor belasten. Als je mineraalwater uit de supermarkt haalt, kijk dan even op het etiket wat de ‘droogrest’ is. Dit staat (meestal) vermeld als ‘droogrest bij 180°C. Droogrest is wat overblijft in de waterkoker of in de pan als het water verdampt is. Hoe lager de droogrest, hoe beter het bronwater.

Over kraanwater bestaan verschillende theorieën. Het kraanwater hier is een goed alternatief als je het milieu niet wilt belasten met verpakkingen en je portemonnee wilt beschermen. Hou er wel rekening mee dat ook in ons kraanwater resten zitten die ons  lichaam kunnen belasten. De droogrest van kraanwater mag tot 1500 mg/liter zijn. Om je een beeld te geven: 0-500 mg/liter is licht, 500-1500 mg/liter is gemiddeld en >1500 mg/liter is sterk gemineraliseerd (en dan hebben we het voornamelijk over de inactieve mineralen die belastend zijn). Ideaal is een droogrest van rond de 30 mg/liter.

Dit wil overigens niet zeggen dat kraanwater een slechte keuze is. De belangrijkste boodschap die ik je hier wil meegeven is dat je voldoende drinkt en dan vooral kiest voor water. Zeker in de zomer, wanneer je lichaam meer vocht verliest door de warmte, is het goed om hier bewust van te worden. Bescherm je tegen de zon en de warmte, niet alleen van buiten met bijvoorbeeld de artikelen van de zomeraanbieding, maar ook van binnen met voldoende water, gecombineerd met de juiste voeding!

drops-of-water-578897_960_720