Gezond aan het werk

Het is geen geheim dat onze levenswijze niet bepaald gezond is. Ik verwonder me steeds meer over de onnatuurlijke manier waarop we leven. Wat is er toch gebeurd? Het lijkt wel alsof we steeds meer het contact met de natuur en elkaar verliezen.

Nu

De meeste mensen worden acht uur lang ‘opgesloten’ in een betonnen gebouw, waar de ramen vaak niet eens open mogen omdat de ‘frisse lucht’ wordt geregeld door een klimaatregelingssysteem. In dat gebouw zitten we veelal achter een computer. Daar wordt in volle overgave op getikt op een toetsenbord en gestaard naar een scherm. In de pauze gaan sommige mensen even een ommetje maken buiten, anderen kiezen ervoor om lekker door te werken in diezelfde houding.
Thuis aangekomen doen we de broodnodige dingen en kruipen we wederom achter een scherm, TV, tablet, of laptop.

Sommige mensen kiezen ervoor om toch nog even in beweging te komen. Vooral in de winter gebeurt dit wederom veelal binnen vier muren. In de zomer kiezen we vaker voor de buitenlucht. Maar zijn die paar uurtjes in de week wel genoeg? Zoals de reclame van Bever zegt ‘Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens.’
We missen met een kantoorbaan vaak zowel beweging als buitenlucht én -licht. De voordelen van beweging werden uitvoerig besproken in een eerder blog (stress) en ook de voordelen van buitenlicht (winterdip), denk bijvoorbeeld aan de gelukshormonen die aangemaakt worden door beweging en de vitamine D die we via zonlicht opnemen.
Bovendien hebben we, na een lange dag op kantoor, thuis vaak te weinig energie om gezond te koken. Kant-en-klaarmaaltijden of sauzen en fastfood zijn dan extra aantrekkelijk. Hier is niks natuurlijks aan, waardoor je lichaam erg natuurlijk kan reageren doordat het deze voeding niet makkelijk kan verwerken, met alle gevolgen van dien (luister naar je ontlasting).
Daar komt bovenop dat we steeds meer geïsoleerd raken van elkaar. Wie kent zijn buren nog? Dat is lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Zelfs in één gezin leven mensen soms langs elkaar heen. Kinderen reageren alleen nog via Whatsapp, partners hebben het te druk om de dag met elkaar door te nemen, laat staan om quality time voor elkaar te maken.

Vroeger

Hoe deden we dat vroeger? En dan bedoel ik heel ver terug in de tijd, namelijk de tijd zonder computers, zonder supermarkten, zonder auto. In plaats van binnen te zitten, gingen we op pad. Op zoek naar eten in de natuur. Niet met de auto, maar met het enige vervoersmiddel dat we hadden: onze benen. Eten zocht je niet enkel voor jezelf, maar voor het hele dorp. Dus je nam je maten mee op pad. De thuisblijvers waren ook druk bezig met elkaar en voor elkaar. Een heel sociaal gebeuren waarbij je op elkaar kon rekenen.
Je at wat de natuur je te bieden had. Je deelde dit met elkaar, was de hele dag in de weer, veelal in de buitenlucht.
Over de hele wereld zijn er nog steeds verschillende stammen die op deze manier leven, afgezonderd van de buitenwereld met hun eigen tradities en gebruiken.

Vroeger versus nu

Was vroeger dan alles beter? Dat valt te bezien, want toen waren er natuurlijk andere uitdagingen die we nu beter de baas kunnen. Wat we wel merken, is dat we steeds meer teruggaan naar bepaalde aspecten van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan het huidige zorgstelsel, waarbij weer veel meer van de maatschappij wordt verwacht. De regering wil dat mensen elkaar meer gaan opvangen en dat we beter voor elkaar gaan zorgen. Beweegredenen zijn natuurlijk de kosten die het bespaart voor de regering, maar het is wel terug naar hoe het ooit was. Daar staat helaas tegenover dat de economie gewoon op volle toeren door dient te draaien, dus we moeten naast de extra taken net zo hard door blijven werken als van tevoren. Het gevolg is dat steeds meer mensen, op steeds jongere leeftijd, klachten krijgen, zowel lichamelijk als psychisch, want zo reageert ons lichaam nu eenmaal.
In een eerdere blog heb ik beschreven wat stress met onze lichaam en geest doet (stress). Aanhoudende stress put ons uit. Maar wat kunnen we eraan doen? We moeten immers de huur/hypotheek betalen, de kinderen hebben nieuwe schoenen nodig en de auto is kapot!


In Zweden is geëxperimenteerd met een 6-urige werkdag. De resultaten voor de gezondheid waren erg goed. Werknemers waren gelukkiger, werkten productiever en meldden zich veel minder vaak ziek. Niet alle sectoren behaalden meer winstresultaten, waardoor het experiment na twee jaar gestopt is bij overheidsinstellingen. Toch zijn er nog genoeg bedrijven in Zweden die wel winst behaalden op alle vlakken en door zijn gegaan met de 6-urige werkdag of deze zelfs al veel eerder dan twee jaar geleden hadden ingevoerd.
In Nederland zijn we helaas nog niet zover, maar het zou wel een oplossing voor jezelf kunnen zijn om minder uren te gaan werken. Het liefst minder uren op een dag, want dan werk je productiever en hou je meer quality time voor jezelf over. Werk maar eens een halve dag en kijk hoeveel je gedaan krijgt. Als je een hele op kantoor had gezeten, had je deze taken waarschijnlijk over de hele dag verspreid omdat het nu eenmaal bijna onmogelijk is om acht uur lang gefocust te blijven op specifieke taken. Maar dat is weer een andere discussie…
Wat in Nederland wel steeds meer mogelijk is, is om vanuit thuis te werken. Ook dit blijkt effectiever, omdat je hier minder afleiding hebt van bijvoorbeeld collega’s. Dan moet je je natuurlijk niet laten afleiden door huishoudelijke taken of social media. Heb je hier veel last van? Werk dan vanuit een koffietentje. Je kunt je social media met verschillende apps zelfs tijdelijk uitzetten, bijvoorbeeld de app ‘Offtime’, waar je verschillende opties kan kiezen zoals ‘Work’ of ‘Family Time’. Zo ben je eerder klaar en heb je dus meer quality time over voor jezelf.

Dus wat nu?

Een groot probleem is dat we vaak uitgeput thuiskomen en daardoor geen energie hebben om goed voor onszelf te zorgen en quality time voor elkaar te hebben.
Het beste zou zijn om datgene te doen waar je energie van krijgt. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk of is de keuze om dit te doen een risico dat veel mensen niet durven te nemen. De balans vinden tussen doen wat je wilt en ervoor zorgen dat je goed kunt leven, is soms erg moeilijk. Moeilijk, maar zeker niet onmogelijk! Laat als eerste de meningen van de mensen om je heen los. Mensen hebben snel een oordeel klaar over je beslissing. Ze kunnen je onverantwoordelijk vinden en voorspellen bij voorbaat dat je gaat falen. Dit werkt op je onzekerheid, maar vraag jezelf af of het wel waar is. Met een realistisch plan dat bij jou past, kom je al een heel eind.
Verder kun je je afvragen met hoeveel je rond kunt komen. Moet je echt elke week gaan shoppen?  Heb je die dure apparatuur nodig voor de keuken? En kun je niet beter een goedkopere auto kopen, ook al staat die minder mooi op je stoep?
Lukt het echt niet om van baan te wisselen, dan is minder werken misschien een optie. Zoals gezegd, het liefst minder uren op een dag.  Uiteraard gaat je salaris dan ook naar beneden (tenzij je baas het ermee eens is dat je stopt als je werk af is, maar je wel gewoon doorbetaald krijgt), maar uiteindelijk koop je een stukje vrijheid en gezondheid ermee.
De vrije tijd die je overhoudt en de energie die het je oplevert kun je weer steken in jezelf en je naasten. Meer quality time dus! Leef in je vrije tijd, door te ontspannen, door die cursus te gaan volgen die je altijd al had willen doen of die ene hobby weer op te pakken. Maak tijd voor je gezin, je partner, je vrienden en jezelf. Geniet van het leven en hou op met altijd moeten. Deel je vrije tijd efficiënter in, zodat je meer kwaliteit uit je leven kunt halen.

Op kantoor zelf zijn ook alternatieven. Tegenwoordig heb je bureaus waar je achter kunt staan of neem een balance ball mee om af en toe op te zitten. Het is ideaal tegen rugklachten om deze drie opties van gewoon zitten, staan en zitten op de balance ball, af te wisselen gedurende je werkdag.
Neem thuis de tijd om je eigen eten voor te bereiden, zodat je niet verleid wordt door ongezondere keuzes uit de kantine. Zorg dat je elke dag voldoende groente (liefst inclusief een portie rauw) en fruit nuttigt.
Ook zijn er verschillende apps die je kunt installeren om gezond te blijven op de werkvloer, zoals ‘Take a Break’, waarmee je pauzes kunt instellen om een paar minuten je werk te ontbreken of zelfs te ontstressen met ontspannende muziek, of ‘Office Training’ die RSI of Carpal Tunnel Syndrome tegengaat.

Ontstressen

Ontstressen tijdens of na je werk is sowieso erg belangrijk en kan op verschillende manieren. Uiteraard is beweging een heel goede methode, maar denk ook eens aan meditatie of ademhalingsoefeningen. Meer met body & mind bezig zijn helpt je om beter in balans te komen. Brand New Me biedt hierin verschillende mogelijkheden, zoals Pilates cursussen, Biorelaxatie en in de toekomst Chilates cursussen. Voor meer informatie klik op de links of neem contact op via info@praktijkbrandnewme.nl.