Etiketten

Ik las vorige maand een verontrustend bericht in de nieuwsbrief van Foodwatch. Foodwatch is een organisatie die ‘waakt’ over de voedingsindustrie en die probeert ons als consument te informeren over misleidende activiteiten binnen deze industrie. Denk bijvoorbeeld aan hun ‘Gouden windei verkiezingen’, die wordt toebedeeld aan het meest misleidende product dat te koop is in onze supermarkten. Vorig jaar was de ‘winnaar’ het maïsbrood van supermarktketen Jumbo, waar geen maïs in bleek te zitten!
Dit is een van de vele voorbeelden waarop het je als consument moeilijk wordt gemaakt om een gezond en eerlijk product te kiezen. (Zie ook mijn blog over ‘het vinkje’ van onze eigen voedingscentrum.) Daarom vind ik het ook belangrijk dat mijn cliënten zich hiervan bewust worden en om hen te helpen de juiste keuzes te maken bij het kopen van voedingsproducten.

Een van de manieren waarop ik dat probeer te doen, is door ze etiketten te laten lezen. Er zijn namelijk een aantal dingen die producenten verplicht zijn te vermelden. Voor mij is het het belangrijkste om naar de ingrediënten lijst te kijken. Dit is, naar mijn mening, het overzichtelijkste en het minst verwarrend. De lijst begint altijd met het ingrediënt dat het meest in het product aanwezig is. Is dit suiker, dan weet je dus dat er veel suiker in het product zit. Maar ook hier probeert de industrie de consument te misleiden door andere vormen van suiker in het product te verwerken. Deze suikers hebben andere namen, maar zijn net zo goed geïsoleerde suikers die hetzelfde nadelige effect op onze gezondheid hebben. Enkele voorbeelden zijn ‘fructose’ (klinkt gezond omdat het een vruchtensuiker betreft, maar is geïsoleerd wat een nadelig effect geeft op de bloedsuikerspiegel), ‘glucose’ en ‘sucrose’. Dit zijn niet de beste suikers om binnen te krijgen en je kunt ze beter vermijden.
Sinds er meer bekend is over de nadelige effecten van verschillende e-nummers, zijn voedselfabrikanten ook de e-nummers gaan uitschrijven. Zo is nummer E621 een redelijk beroemde waar veel mensen sterk op reageren. E621 wordt onder andere uitgeschreven als mononatriumglutamaat. Het is een smaakmaker dat in zeer veel producten voorkomt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat je een zak chips in een keer leeg kan eten omdat het zo verslavend smaakt. Het komt vaak voor in chips, bouillonblokjes, sauzen en wordt veel gebruikt in Aziatisch eten.
Wanneer er dus vreemde namen in de ingrediëntenlijst staan, kun je er meestal wel vanuit gaan dat het geen natuurlijk ingrediënt is en mag je je afvragen of het wel bevorderlijk is voor je gezondheid.
Allemaal trucjes dus om de consument te misleiden.

Nu proberen verschillende overheden het ‘gemakkelijker’ te maken voor de consument om gezonde keuzes te maken. In Nederland is het vinkje (zie blog) hier een voorbeeld van. Binnen Europa wordt ook een overzicht gehanteerd waar de voedingswaarde van een product in één oogopslag te vinden moet zijn. Dit doen ze onder andere met een  verkeerslichtensysteem, waarbij rood een gevaarlijke waarde is en groen een ongevaarlijke. (Dit verkeerslichtensysteem is niet verplicht en staat niet op elke verpakking). Foodwatch neemt als voorbeeld de Nutella verpakking. In het huidige systeem kun je zien dat dit product een hoog gehalte vet, verzadigd vet en suiker bevat. Nu proberen verschillende voedingsmultinationals de criteria in de berekening van deze waardes zo te verslappen dat veel ongezonde producten, een stuk gezonder gaan ogen:

Hoe het systeem in elkaar steekt en waar het gebruikt wordt kun je hier lezen.

Wat ik met deze informatie wil bereiken is u als lezer er bewust van te maken dat we echt goed moeten opletten bij het doen van onze boodschappen. Blijf zeker de etiketten lezen, maar nog belangrijker: koop vooral producten die geen etiketten hebben! Want uiteindelijk is onze supermarkt vooral gevuld met producten die de mens gecreëerd heeft en niet door de natuur wordt aangeboden. Het is triest te zien dat de supermarkt vooral gevuld is met deze ongezonde(re) producten, terwijl het kleinste gedeelte de verse en natuurlijke voedingsmiddelen biedt die ons lichaam zo broodnodig heeft:

Dus laten we ons winkelkarretje vooral vullen met de producten binnen de rode lijnen ;).

Ben je bereid een challenge op het gebied van gezondheid aan te gaan? Meld je dan aan voor de 40 Day Challenge van dit jaar! Van 14-4 t/m 30-3 stel jij  jezelf een doel om je gezondheid te bevorderen. Bijvoorbeeld door een goede gewoonte op te pakken, zoals het eten van je dagelijkse twee stuks fruit of meer gaan bewegen, tot het laten van een slechte gewoonte, zoals roken of snoepen. Meedoen kan door je aan te melden via het evenement op Facebook of door mij een persoonlijk berichtje te sturen via info@praktijkbrandnewme.nl.