Eet geen dieren(dag)

4 oktober staat in het teken van dierendag. Stichting Wakker Dier roept iedereen op deze dag geen dieren te eten. Inmiddels weten we allemaal dat de bio-industrie niet goed eetgeendierendag-2014.470.350.svoor de dieren zorgt. Plofkip in de winkel komt steeds meer in opspraak en ook de milieubewegingen spelen in op de trend van vegetarisch eten. Het eten van vlees is namelijk erg milieuvervuilend. Hoewel er meerdere vormen van vegetarisme zijn, beperk ik me nu tot het vegetarisme in de vorm van het niet eten van vlees of vis.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het niet eten van vlees?
Laten we beginnen bij het begin…. De mens is van oorsprong geen vleeseter en dat is tot op de dag van vandaag terug te zien aan ons verteringsstelsel en ons gebit.
Het gebit van een vleeseter bestaat uit scheur- en maaltanden. Kijk bijvoorbeeld naar honden, zij verscheuren hun eten en kunnen hun bek zowel horizontaal als verticaal bewegen. Zij kunnen ook het eten naar binnenschrokken, zonder problemen daarvan te ondervinden tijdens de vertering. Mensen hebben een gebit dat bestaat uit snij-, maal- en hoektanden, net als fruiteters dat hebben. Met onze snijtanden kunnen we vruchten in kleine stukjes snijden en die dan vervolgens met onze maalkiezen fijnmalen.  Het is belangrijk dat we ons voedsel kunnen kleinmaken en fijnmalen, omdat onze spijsvertering geen grote brokken kan verwerken. De hoektanden zijn een hulpmiddel bij het openmaken van bepaalde vruchten of het schillen ervan.

Ook het verteringsstelsel van de mens is hetzelfde als van fructivoren. Vergelijk het maar eens met dat van een hond (carnivoor):

verteringsstelsel

 

carnivoor

 

Pas in latere tijden is de mens overgegaan op jagen als aanvulling op het eetpatroon. Jagen was een moeilijke en gevaarlijke activiteit en vond daarom niet dagelijks plaats. Hoe anders is het nu, om even naar de supermarkt te gaan om een stuk vlees te kopen? Een stuk vlees waar niet op gejaagd is, maar dat is gefokt om daar te belanden….  Ons verteringsstelsel heeft zich nog steeds niet hierop aangepast. De vertering van vlees en vis vergt veel energie, omdat dierlijke eiwitten nou eenmaal moeilijker te verteren zijn. Daarnaast kan het zorgen voor darmverstopping, omdat het geen voedingsvezels bevat. Het zijn namelijk lichaamsvreemde voedingsmiddelen. Enkele andere nadelen van het eten van vlees of vis zijn:

  • Het is cholesterol verhogend door de verzadigde vetzuren, wat ook de kans op hart- en vaatziekten en andere ziekten verhoogt;
  • Achtergebleven vlees zorgt voor rotting in onze darmen;
  • Vlees eten verzuurt ons lichaam;
  • ‘Plof’vlees bevat veel hormonen en antibiotica.

Vegetariërs zijn over het algemeen gezonder. Uit onderzoek is gebleken dat ze minder kans hebben op ziektes, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten én dat ze slanker zijn. Ook de huid is vaak gezonder. Dit is te verklaren doordat veel huidproblemen ontstaan in de darmen. Vegetariërs houden er een dieet op na dat veel vezels bevat, wat  voor een gezonde stoelgang zorgt en dus schonere darmen. Daarnaast krijgen ze veel antioxidanten binnen.

Moeten we dan allemaal vegetarisch worden? Niks moet natuurlijk, maar een bewustere keuze in vlees of vis en een paar dagen per week vegetarisch eten zal je gezondheid, het milieu en de dieren al veel helpen. Ook mensen die een paar keer per week het vlees laten staan, ondervinden de gezondheidsvoordelen zoals eerder beschreven. Bovendien is het gezonder voor de portemonnee, aangezien vlees en vis duurdere voedingsmiddelen zijn.

Maar vegetarisch eten betekent meer dan enkel vlees en vis uit het eetpatroon te halen. Om tekorten te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je proteïne, vitamine B12, omega 3 en ijzer uit andere bronnen haalt. Dit kan door supplementen te nemen, maar ook door gevarieerd te eten. Vleesvervangers kunnen eieren, peulvruchten, noten, tahoe of tempé zijn. Noten bevatten veel gezonde vetten, zoals omega 3. Omega 3 is, net zoals soja (tahoe en tempé), cholesterolverlagend en daarom goed voor hart en vaten. IJzer zit in soja, eieren, melk en peulvruchten. In combinatie met vitamine C neem je ijzer beter op.

Minder of geen vlees of vis eten is dus beter voor je gezondheid, mits je je eetpatroon aanpast zodat er geen tekorten ontstaan. Daarnaast draag je een steentje bij aan het milieu en bespaar je veel dierenleed. Wil je toch af en toe een stukje vlees? Kies dan voor biologisch vlees of scharrelvlees. Dan weet je tenminste dat het dier een beter leven heeft gehad. Biologische vlees is duurder, maar dat kun je je best veroorloven door het geld dat je bespaart tijdens de vegetarische dagen.

Ben je klaar voor de waarheid achter de bio-industrie? Neem dan de tijd om de volgende film te zien. Het is zeker weten de moeite waard:
Meat The Truth